Tarta – przepis Anny Piec z Koła Gospodyń Wiejskich Olesznianki w Olesznie
Składniki:
Ciasto na tartę: półtorej szklanki mąki pszennej, 200g masła, 1 żółtko jajka, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego Prymat; farsz do tarty: 1/2 kg pieczarek, 1 cebula, 150ml śmietany 30%, 2 jajka, 2 łyżki natki pietruszki, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, 1 opakowanie mozzarelli małe kulki lub ser żółty.
Wykonanie:
Cebulę pokroić w piórka, pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać pokrojone pieczarki i usmażyć. Wlać śmietanę. Pieczarki wymieszać, dodać natkę pietruszki i doprawić do smaku, ostudzić. Ze składników na tartę zagnieść ciasto. Formę do tarty wysmarować olejem i wylepić ciastem. Ponakłuwać ciasto. Tarkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piec 10 minut. Do przestudzonego farszu dodać jajka i dokładnie wymieszać. Farsz przełożyć na tartę. Kulki mozzarelli wyłożyć na farsz. Całość wstawić do piekarnika. Piec aż ser się roztopi i zapiecze. Tartę można podawać z ketchupem, sosem czosnkowym lub bez.
/RB/