Gulasz z kaszą – przepis Marty Suligi-Secemskiej, wiceprzewodniczącej Koła Gospodyń Wiejskich w Bieganowie
Składniki:
1 kg łopatki, 2 papryki czerwone, 0,5 kg pieczarek, sól, pieprz, przyprawa do gulaszu, łyżeczka papryki słodkiej w proszku, 3 łyżki mąki pszennej, 250 g kaszy jęczmiennej.
Przygotowanie:
Mięso pokroić ma małe kawałki i podsmażyć na patelni. Pieczarki umyć, pokroić i dodać do podsmażonego mięsa. Do garnka wlać wodę, przełożyć przesmażone mięso z pieczarkami, dodać pokrojoną na małe paseczki czerwoną paprykę. Całość gotować do miękkości około 1 godziny, na końcu przyprawić do smaku. Następnie należy roztrzepać 3 łyżki mąki w 1/4 szklance wody i wlać do garnka. Kaszę zagotować (około 15 minut). Wyłożyć na talerz i polać przygotowanym gulaszem. Danie podajemy na gorąco z dodatkiem na przykład kiszonego ogórka.
/RB/