Zwycięska potrawa na Włoszczowskich Targach Runa Leśnego
Składniki:
1/2 kg sarny, 1 marchewka, 1 pietruszka, 4 ogórki konserwowe, garść groszku zielonego, 10 dag pieczarek (opcjonalnie kukurydza), 200 dag masła, 1 szklanka wina czerwonego, 1 łyżka mąki, 1 papryka czerwona, przyprawy (sól, papryka słodka i ostra, kardamon), 1 mała cebula.
Wykonanie:
Mięso kroimy w grubszą kostkę i podpiekamy na maśle (100 dag). Następnie dodajemy cebulę i podsmażamy. Gdy się zarumieni, dolewamy szklankę wina, resztę warzyw i dusimy do miękkości, podlewając wodą i doprawiając. Na koniec przygotowujemy zasmażkę z drugiej połowy masła i mąki. Łączymy wszystko i doprawiamy do smaku.
/RB/