Maria Wesoła ze Stowarzyszenia Wielu Pokoleń Jesteśmy Solą Tej Ziemi w Moskorzewa prezentuje łososia w sosie selerowym z batatami.

Pieczony łosoś w sosie selerowym z batatami – przepis Marii Wesołej z Moskorzewa

Składniki: 
2 kawałki łososia, 1 cebula, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżka octu winnego, 2 bataty, 1 papryka zielona, 1 papryka czerwona, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów, 3 garście rukoli, 4 łyżki oliwy, sól i pieprz do smaku, do przygotowania sosu selerowego: 4 łodygi selera naciowego, połowa sera camembert, 1 cebula, 1/3 pęczka natki pietruszki, 1 łyżka masła klarowanego.
Wykonanie: 
Kawałki ryby posolić, popieprzyć, posypać majerankiem, przełożyć do miski, dodać cebulę i ocet winny i wstawić do lodówki na noc. Bataty obrać i pokroić w paski, podobnie paprykę, przełożyć wszystko do miski, posypać solą, pieprzem, ziołami, polać oliwą i wymieszać. Następnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ułożyć warzywa, wstawić do piekarnika na 15-20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Rybę zawinąć w folię aluminiową i piec razem z warzywami. Teraz przygotowujemy sos selerowy. W tym celu kroimy drobno cebulę, podsmażamy na maśle, dodajemy pokrojony na drobno seler i dalej podsmażamy. Podlewamy seler połową szklanki wody i dusimy na wolnym ogniu aż będzie miękki. Następnie seler przekładamy do pojemnika, dodajemy posiekaną pietruszkę i blendujemy wszystko. Powstały sos przelewamy na patelnię, podgrzewamy i dodajemy pokrojony ser camembert, mieszamy, aż się rozpuści. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

/RB/

Tak wygląda danie pani Marii i jeszcze lepiej smakuje…
UDOSTĘPNIJ