Składniki:
3 kg ziemniaków, ok. 80 dag boczku surowego, pół kg cienkiej kiełbasy, 4 marchewki, 1-2 buraki czerwone, 4 cebule, 4 ząbki czosnku, liście kapusty, pół kostki smalcu, szklanka wody, sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
Garnek smarujemy smalcem i wykładamy boki liśćmi z kapusty. Układamy warstwami ziemniaki pokrojone w ćwiartki, do których dodajemy na przemian boczek i kiełbasę pokrojone w kostkę. Marchew i buraki kroimy w grubsze plastry i układamy na ziemniakach. Dodajemy drobno posiekany czosnek, sól i pieprz do smaku. Wszystko przykrywamy liśćmi z kapustą i podlewamy wodą, po czym zamykamy pokrywę garnka. Pieczemy na małym ogniu około 1 godzinę do miękkości. Wydobywający się z kociołka charakterystyczny zapach jest oznaką, że pieczonki są gotowe.
/RB/