Cieślaneczki Leokadia Karkocha i Barbara Łazarska we włoszczowskiej cukierni Migoń.

Piernik staropolski babci Antosi – przepis Leokadii Karkochy i Barbary Łazarskiej z KGW Cieślaneczki z Ciesiel

Składniki:
1kg mąki, 1,5 szklanki cukru, 250g masła, 500g miodu, 80g przyprawy do piernika, 125g mleka, 1/2 łyżeczki soli, 3 łyżeczki sody oczyszczonej, polewa czekoladowa, nadzienie marmoladą o dowolnym smaku.
Wykonanie:
Miód, masło i cukier podgrzewamy, aby rozpuścić składniki. Po wystygnięciu dodajemy mąkę, jajka i przyprawę do piernika, pół łyżeczki soli, do mleka wsypujemy 3 łyżeczki sody oczyszczonej, łączymy składniki. Zagniatamy ciasto tak długo, aby było bardzo gładkie i szkliste. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 14 dni do leżakowania w chłodnym miejscu, wkładamy je do makutry lub glinianego naczynia, przykrywamy lnianą ściereczką. Po 14 dniach przystępujemy do pieczenia piernika o dowolnym kształcie (okrągły, prostokątny, w kształcie serca, czy choinki). Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 45-50 minut. Po wystygnięciu przystępujemy do robienia nadzienia, najlepiej marmoladą połączoną z masą czekoladową, z której robimy polewę.

/RB/

Najlepszy w powiecie włoszczowskim piernik staropolski babci Antosi z Ciesiel.
UDOSTĘPNIJ