Tak prezentuje się torcik bożonarodzeniowy od Łachowianek z Łachowa (fot. Beata Bąk).

Torcik bożonarodzeniowy – przepis Koła Gospodyń Wiejskich Łachowianki z Łachowa

Ciasto 
Składniki: 200g mleka (niepełna szklanka), 3 łyżki stołowe masła, 5 łyżek miodu wielokwiatowego, 30g świeżych drożdży, 2 szklanki cukru pudru, 550g mąki pszennej, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, 3 łyżki kakao, 2-4 łyżki przyprawy do piernika, 1/2 łyżeczki pieprzu białego, szczypta soli.
Wykonanie: do garnka wlewamy mleko, dodajemy miód, masło, cukier puder i wszystko podgrzewamy, żeby rozpuścić składniki, odstawiamy do przestygnięcia. Następnie do ciepłych jeszcze składników dodajemy drożdże, mieszamy wszystko i odstawiamy na 20 minut. W międzyczasie przygotowujemy mąkę, 200g cukru pudru, przyprawę do piernika, sól, pieprz i sodę, wymieszać wszystko różdżką. Do tych składników dodajemy następnie przygotowaną wcześniej płynną masę, zarabiamy na stolnicy do uzyskania gładkiego ciasta. Tak przygotowane ciasto wałkujemy, a następnie dzielimy na cztery porcje (krążki), które wstawiamy do piekarnika na 5-10 minut i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Masy tortowe
Masa pierwsza: powidła ze śliwek węgierek i suszone śliwki; masa druga: krem marcepanowy (w 250g śmietanki kremówki 30% rozpuszczamy 100g marcepanu i 1/2 tabliczki białej czekolady, po czym studzimy, następnie ubijamy 250g śmietanki kremówki z cukrem pudrem, mieszamy z 250g sera mascarpone i dodajemy trochę masy marcepanowej); masa trzecia: konfitura z pomarańczy ze skórką.
Pierwszy blat piernikowy nasączamy delikatnie herbatą z grzańcem korzennym, rozprowadzamy po nim powidła i posiekane suszone śliwki. Kolejny krążek nasączamy ponczem i wykładamy masę marcepanową. Tę samą czynność wykonujemy przy trzecim krążku i nakładamy konfiturę z pomarańczy ze skórką i przykrywamy czwartym krążkiem. Całość smarujemy z wierzchu i wokół masą marcepanową i na koniec wykonujemy dowolną dekorację.

/RB/

Najlepsze w powiecie ciasto bożonarodzeniowe (fot. Starostwo Powiatowe).
UDOSTĘPNIJ