Składniki:
20 dag cienkiej kiełbasy, 20-25 dag kiszonej kapusty, 6 ziemniaków pokrojonych w kostkę, 2 średnie marchewki, cebula, pietruszka, kawałek selera, listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz, śmietana.
Wykonanie:
Warzywa zetrzeć na tarce jarzynowej. Zalać 1,5 litra wody. Dodać listek laurowy, ziele angielskie, sól do smaku. Ugotować do miękkości. Następnie 20 dag cienkiej kiełbasy pokroić w plastry i przesmażyć na tłuszczu razem z jedną cebulą pokrojoną w kostkę. Dodać do zupy. Pokroić 20-25 dag kiszonej kapusty i również przesmażyć na tłuszczu. Dodać do zupy. Gotować jeszcze 10-15 minut. Doprawić pieprzem, pieprzem ziołowym, majerankiem lub zieleniną. Na koniec wszystko zabielić śmietaną.
/RB/