Halina Gieroń - przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Jeżowicach (fot. UG Włoszczowa).

Żurek wielkanocny na naturalnym zakwasie – przepis Haliny Gieroń, przewodniczącej KGW Jeżowice

Składniki:
1 szklanka mąki żytniej razowej, 3 szklanki letniej, przegotowanej wody, 3 ząbki czosnku, 3 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 10 ziarenek pieprzu czarnego.
Wykonanie: 
Przygotowanie zakwasu
Mąkę wsypać do litrowego słoika lub ceramicznego garnka. Wlewać stopniowo wodę, mieszając szybko drewnianą łyżką, aby nie zrobiły się grudki. Czosnek obrać i lekko zmiażdżyć nożem. Wrzucić do słoika. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i ziarenka pieprzu. Zamieszać. Słoik przykryć gazą (lnianą ściereczką lub pieluchą tetrową). Odstawić w ciepłe miejsce na około 5 dni. Raz dziennie przez 5 dni należy zakwas zamieszać łyżką drewnianą. Gotowy zakwas można wykorzystać od razu do ugotowania żurku lub zakręcić słoik i wstawić do lodówki. Można go przechowywać do około 2 tygodni.
Gotowanie żurku
Do dużego garnka wlać wodę, dodać pokrojony na 2 kawałki boczek lub opłukane kości lub żeberka. Zagotować. Można włożyć do zagotowanego wywaru umytą cebulę, czosnek i pora. Posolić, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Przykryć i gotować przez około 1 godzinę. Dodać ponakłuwaną w kilku miejscach białą kiełbasę i gotować na małym ogniu przez około 15 minut pod przykryciem. Dodać kiełbasę wiejską i gotować przez 10 minut. Dodać majeranek oraz żurek. Gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Na koniec doprawić chrzanem. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem pokrojonym w połówki lub ćwiartki.

/RB/

Halina Gieroń z KGW Jeżowice z naturalnym zakwasem w garnku.
Halina Gieroń z KGW Jeżowice prezentuje naturalny zakwas w garnku (fot. UG Włoszczowa).

 

UDOSTĘPNIJ