Teresa Kącka – opiekun zespołu ludowego Złoty Kłos z zachęca do przygotowania w Wielkanoc żuru po secemsku. Przepis jest bardzo prosty.

Żurek po secemsku – przepis Teresy Kąckiej i Anny Kurek z zespołu ludowego Złoty Kłos w Seceminie

Składniki:
3 szklanki zakwasu na żur, 400 g białej kiełbasy, 100 g wędzonego boczku, 1 cebula, 3 suszone grzyby, 2/3 szklanki śmietany (18%), 2 ząbki czosnku, 3 jajka, 2 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczka kminku, sól i pieprz.
Wykonanie:
Grzyby umyć, moczyć około 20 minut. Cebulę obrać, przekroić na ćwiartki. Jajka ugotować na twardo, obrać. Kiełbasę nakłuć kilkakrotnie widelcem. Grzyby, cebulę i roztarty czosnek zalać trzema łyżkami wody, zagotować. Dodać kiełbasę, boczek i 4 szklanki wody. Gotować na małym ogniu około 40 minut. Grzyby, kiełbasę i boczek wyjąć z wywaru. Kiełbasę pokroić w plastry. Do wywaru dodać zakwas, przyprawy i kiełbasę. Żurek zagotować, zdjąć z ognia, połączyć ze śmietaną. Jajka pokroić na cząstki i ułożyć na talerzach. Zalać żurkiem.

/RB/

UDOSTĘPNIJ