Składniki:(do przygotowania 80 sztuk) 2,5 szklanki mąki pszennej typ 500, pół szklanki kwaśnej śmietany 18%, 4 żółtka, 1 łyżka masła, 1 łyżka spirytusu lub octu 10%, 1 litr oleju lub smalcu do smażenia, szczypta soli, cukier puder.
Wykonanie: W misce umieścić wszystkie składniki na ciasto - wymieszane ciasto będzie elastyczne i zwarte (dodanie spirytusu lub octu spulchnia ciasto). Następnie należy wyłożyć ciasto na suchy i czysty blat stolnicy i ponownie wyrabiać, aby było napowietrzone. Rozwałkować, a następnie nożem lub radełkiem pokroić w paski o szerokości 2,5 centymetra. Po środku każdego podłużnego prostokąta wykonać nacięcie. Faworki układać na blacie posypanym mąką, przykryć ściereczką bawełnianą, aby nie obsychały. Następnie do szerokiego garnka wlać olej do smażenia, ustawić średnią moc palnika, aby olej się nagrzał. Kładziemy kawałek ciasta na gorący olej - jeśli wypłynie na powierzchnię, to faworki możemy smażyć. Idealne faworki są cieniutkie, pokryte pęcherzykami powietrza. Faworki powinny być kruche, rozpływające się w ustach. Na koniec przed podaniem należy oprószyć je cukrem pudrem.