Składniki:
2 litry wody, 2 ziemniaki (średnie), 10 zieleniatek, 1 kostka schabowa, ok. 15 dag kiełbasy wiejskiej, liść laurowy, pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, sól, majeranek, 1 ząbek czosnku, 1 średnia cebula, 1/2 łyżki musztardy, ok. 0,5 litra zakwasu barszczu białego (najlepiej własnego, na otrębach żytnich), 1 łyżka kwaśnej śmietany włoszczowskiej.
Wykonanie:
Do wody wrzucamy kości, kiełbaskę, ziemniaki pokrojone w kostkę, grzybki, przyprawy i z tego przygotowujemy wywar - aż do rozgotowania się ziemniaków. Następnie dodajemy zakwas barszczu, starty czosnek i musztardę. Doprawiamy do smaku. Na patelni podsmażamy cebulkę lub słoninkę, wrzucamy do wywaru i na koniec dodajemy śmietanę (zahartowaną wcześniej z odrobiną wywaru), mieszamy wszystko i przez chwilę gotujemy na małym ogniu. Zalewajkę podajemy z razowym, a najlepiej żytnim chlebkiem.
/RB/