Pani Wiesława z zupą paprykową, która przyniosła jej sukces na dożynkach parafialnych w Kurzelowie.

Zupa paprykowa – przepis Wiesławy Witczyk z Dankowa Dużego

Najlepsza zupa na dożynkach parafialnych w Kurzelowie
Składniki:
2-3 cebule, 2 papryki czerwone, 2 papryki żółte, 2 papryki zielone, 2 sosy węgierskie w proszku, sos do spaghetti w proszku, sos do spaghetti w słoiku, pomidory krojone w puszcze, passata pomidorowa, przyprawa kebab gyros, puszka kukurydzy, śmietana 30% (330ml).
Wykonanie:
Mięso kroimy w kostkę, zasypujemy przyprawą kebab gyros, dobrze nacieramy i odstawiamy na 2-3 godziny, aby mięso naszło przyprawą. Na patelni z olejem podsmażamy cebulę. Gdy cebula się już zarumieni, dodajemy pokrojoną paprykę w kostkę. Gdy warzywa zmiękną, przekładamy do garnka. Dodajemy sos do spaghetti, pomidory krojone, passatę, sos węgierski i spaghetti, mieszamy wszystko razem w garnku z podsmażonymi warzywami i gotujemy. Na patelnię wlewamy olej i podsmażamy mięso. Gdy mięso jest już gotowe, przekładany do miski i zostawiamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu mięso zalewamy śmietaną. Warzywa w garnku blendujemy, dodajemy mięso i kukurydzę i gotujemy około 10 minut.

/RB/

UDOSTĘPNIJ